Detectivebureau voor de juiste verzameling van feiten

Kingsfordweg 151 Amsterdam

+31 (0)20 8203693

Kingsfordweg 151 Amsterdam

020-8203693

Detectivebureau voor de juiste verzameling van feiten

Celstraffen geëist tegen hackers

Tegen de twee belangrijkste verdachten uit het grootste onderzoek dat ooit in Nederland is uitgevoerd naar computercriminaliteit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag voor de rechtbank in Breda celstraffen van drie en twee jaar geëist De officier van Justitie vroeg in beide gevallen een half jaar van die straffen voorwaardelijk op te leggen.

S.B. is de 20-jarige hoofdverdachte uit Loon op Zand heeft aldus justitie in 2005 twee virussen geschreven samen met de 28-jarige F.C. uit het Zuid-Hollandse Rijswijk.

Met behulp van het virus Toxbot bouwden ze een netwerk van geïnfecteerde computers waarmee bedrijven werden afgeperst en opgelicht. Met het virus Wayphisher werden creditcardnummers en betaalgegevens gestolen. Rekeningen werden geplunderd om luxe apparatuur te bestellen.

Er is naar schatting in een half jaar door de verdachten samen voor zestigduizend euro verdiend, volgens Jusitie.

Er zijn in het zogenoemde ‘botnetwerk’ zeker tienduizenden maar waarschijnlijk miljoenen besmette computers, legde officier van justitie W. Gerretschen uit. Er werd hierbij software op de computers van onbewuste thuisgebruikers geïnstalleerd. Het virus legde de toetsaanslagen vast waarmee de inloggegevens en wachtwoorden voor de verdachten zichtbaar werden via mail of chatkanaal bij de verdachten. De slachtoffers kregen vervelende reclame te zien of werden naar een nepsite geleid die sterke gelijkenissen vertoonde met de site van hun bank.

Gerretschen sprak van ernstige feiten en een ‘krachtig signaal’. De verspreiding van computervirussen werden door hem vergeleken met woninginbraken. Internet oplichting is volgens hem gelijk aan winkeldiefstal. “Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. De aantasting van het vertrouwen in internet moet fors worden bestraft”.

De verdachten hebben continu geweigerd op de beschuldigingen van computercriminaliteit in te gaan. Het enige dat S.B. dinsdag verklaarde was: “Ik hou me niet bezig met het hacken van computers”. Justitie heeft de verdenkingen moeten baseren op verklaringen van vrienden van de verdachten, internet- en telefoontaps en uitgelezen harde schijven.

Hard bewijs ontbreekt, stelt de verdediging. “Er is geen een aangifte, geen enkel slachtoffer heeft zich gemeld”, merkte advocaat J. van Halderen op namens S.B. Schade is volgens hem niet veroorzaakt. Advocaat R. Kaarls van de oudste verdachte noemde het langdurige onderzoek van justitie nog steeds onvolledig en ondeugdelijk.

De rechtbank doet op 30 januari uitspraak. Vier andere verdachten moeten zich op een later tijdstip verantwoorden.

16 januari 2007 14:52 (bron: nu.nl)