Detectivebureau voor de juiste verzameling van feiten

Kingsfordweg 151 Amsterdam

+31 (0)20 8203693

Kingsfordweg 151 Amsterdam

020-8203693

Detectivebureau voor de juiste verzameling van feiten

Informatiebeveiliging bedrijven slecht op orde

Van de Nederlandse bedrijven is één op de drie dit jaar slachtoffer geworden van incidenten met de beveiliging van vertrouwelijke informatie op computers. Dit is gebleken uit uit onderzoek van adviesbureau Capgemini.
Daarbij gaat het om zowel het hacken van websites, als ook om het zogeheten phishing. Bij phising worden onder meer kopieen van websites van bedrijven gemaakt, hierdoor kunnen vertrouwelijke gegevens (zoals bijvoorbeeld creditcardnummers) in handen komen van criminelen.

Ernst

In 2003 hadden bijna zeven op de tien bedrijven nog negatieve ervaringen met de informatiebeveiliging. Capgemini stelt dat het aantal incidenten weliswaar sterk is afgenomen, maar benadrukt dat de ernst van de voorvallen toeneemt. Bij het phishing zou het vaak niet gaan om hele hoge bedragen, maar om grote hoeveelheden kleinere bedragen.

Overheid

Bij de helft van de Nederlandse bedrijven is geen risicoanalyse gemaakt. Met zo’n analyse kunnen de dreigingen in kaart gebracht worden. “Uiterst onverstandig”, stellen de onderzoekers. Een ruime meerderheid (64 procent) van de bedrijven meent dat de beveiliging van bijvoorbeeld internet een taak is van de overheid.

Voor het onderzoek zijn directieleden en managers van 250 bedrijven en overheidsorganisaties ondervraagd.

10 oktober 2006